Sokak hayvanlarının ‘uyutulması’ tasarısı AKP’yi böldü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı üzerine harekete geçen AKP kurmayları, “hayati tehlike” oluşturdukları gerekçesiyle sokak hayvanları ile ilgili Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılacak değişiklik için çalışma başlattı.

Önümüzdeki günlerde Meclis’e sunulması planlanan yasa teklifinde sokak köpeklerinin “uyutulması” öngörülüyor.

Kedi, köpek gibi evcil hayvanlara çip takılarak dijital kimlik sistemi getiren, ev hayvanlarını terk edenlere yaptırımlar öngören Hayvanları Koruma Kanunu Temmuz 2021’de yürürlüğe girmişti. O dönemde sokak hayvanlarının uyutulması seçeneği, hayvan haklarına ilişkin derneklerin ve sivil toplumun, kamuoyunun muhalefetine takılmıştı.

AKP, son dönemde sokak köpeklerinin saldırısından mağdur olan vatandaşların sayısında yaşanan artış neden göstererek sokak köpeklerinin “uyutulması” seçeneğini de içeren yasa teklifini hızla Meclis gündemine getirme kararı aldı.

“SAHİPLENİLMEYEN KÖPEK UYUTULACAK”

AKP’nin hazırlığını sürdürdüğü yasa teklifine göre öncelikle başıboş hayvanlar sahiplendirilmeye çalışılacak. Barınaklardaki köpeklerin fotoğrafları çekilerek, internet sitelerinde sahiplendirme ilanı yayınlanacak. 30 gün boyunca sahiplenilmeyen köpekler, iğne ile ilaç verilerek uyutulacak.

Uyutulan köpeklerden boşalan barınaklara alınacak yeni hayvanlar için de aynı süreçler işletilecek.

ERDOĞAN TALİMAT VERDİ

AKP’nin konuyu gündeme almasının nedeni ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu konuda verdiği talimat oldu. Odatv Erdoğan’ın verdiği kesin talimatı geçtiğimiz günlerde gündeme getirmişti.

Erdoğan talimat verdi: Sokak köpekleri için harekete geçiliyorGüncel

AKP Meclis grubu, ilgili bakanlıklar olan Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile birlikte yasa teklifi üzerinde çalışma başlattı. AKP kurmayları, bu konuda dünya örneklerini de incelediklerini belirterek, İngiltere’deki bir düzenlemeye benzer teklif hazırlanacağını ifade ettiler.

PARTİYİ BÖLDÜ

Yasa tasarısının sokak köpeklerini “uyutmayı” içermesi hem vatandaşlardan hem de muhalefetten büyük tepki aldı. Bunun katliam olduğunu savunan çevreler yasa tasarısına itiraz ederken, karar AKP içinde de bölünmeye nedne oldu.

Bazı AKP kurmayları, maliyetinin yüksek olması, ilgili bakanlıklar ve belediyeler arasındaki koordinasyon sorunu, barınak yetersizliği gibi nedenlerle kısırlaştırma ile sokak köpeklerinin popülasyonunun azaltılmasının yıllar alacağını, kısırlaştırılsalar bile saldırganlık sorunun çözülemeyeceği gerekçesiyle böyle bir düzenlemeye gerek duyulduğu görüşünü savunurlarken parti içinde “uyutmayı” çare bulmayanlar da var.

“İKİ TRAVMAYI BİRLİKTE ÇÖZMEK GÖREVİMİZ”

AKP Adana Milletvekili Ahmet Zembilci Hayvanları Koruma Yasası’nı çıkardıklarını, korunması, bakımı, sahiplendirilmesi konusunda önlemler aldıkları söylerken yasa tasarısına desteğini de açıkladı.

“Hayvan severlerin bütün bu yaptıklarımıza karşı farklı davranmaları gerçeğini göz ardı edemeyiz” diyen Zembilci, çocukların, kadınların, yaşlıların can ve mal güvenliği endişelerini de görmezden gelemeyecekleri görüşünü savundu.

Zembilci şunları söyledi:

“Başıboş ve sahipsiz bu hayvanların elbette tedbirlerin alınması ve bu ağır travmaları hiçbir çocuğumuzun yaşamaması gerekiyor. Sokakta bütün vatandaşlarımızın can emniyetiyle okullarına, iş yerlerine, parklarına, sosyal hayatlarına devam edebilmelerini de sağlamak bizim görevimizdir.

Dolayısıyla, biz bugüne kadar bütün televizyonlarda görmüş olduğumuz o acı haberlerin travmalarını kendimiz için de aynı şekilde empati yaparak düşünüyoruz. Dolayısıyla bu iki travmayı birlikte çözebilmek yine bu Parlamentoya düşen bir görev olacak.”

EN BÜYÜK DESTEK VARANK’TAN

Eski Sanayi ve Teknoloji Bakanı ve AKP’nin Bursa Mileltvekili Mustafa Varank köpekleri ‘uyutma’ adı altında katletmeye ilişkin yeni yasa teklifine sahip çıktı.

‘Uyutma’ dahil tüm teklifleri sonuna kadar destekleyeceğini söyleyen Varank, “Annelerimizin çocuklarını okula göndermeye, yaşlılarımızın sokakta yürümeye endişe ettiği bir düzende sorumluluk bize, tüm siyasetçilere aittir” dedi.

“DÜŞMANLIKLAR ÜRETMEDEN TOPLUMUN SESİNE KULAK VERDİK”

Kanun teklifi çalışmasını yürütecek olan AKP Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu, “Yara açmadan, bölmeden, parçalamadan, buradan düşmanlıklar üretmeden toplumun sesine kulak verdik. Amacımız; ortak noktaya ulaşmak ve herkesin kabul edebileceği bir çözüme ulaştırmak” değerlendirmesini yaptı.

Nihai bir taslak üzerinde karar kılınmadığını söyleyen Yenişehirlioğlu, “İlla İngiltere modeli olacak diye bir modelden söz etmiyoruz. Dünyanın her tarafındaki örnekleri inceliyoruz. Ülkeler bunu nasıl çözmüş, bir fikir geliştirmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

“ZIT TALEPLER VAR”

AKP Sözcüsü Ömer Çelik ise bu konuda toplumda “zıt talepler” olduğunu belirtirken, teklifin gelecek hafta Meclis’e sunulmasının planlandığını açıkladı.

“KISIRLAŞTIRMA VE SAHİPLENDİRİLMEYLE ÇÖZÜLÜR”

AKP Milletvekili Müşerref Pervin Tuba Durgut Odatv’ye verdiği röportajda sokak köpekleri ile ilgili çözüm önerilerini sıraladı. Durgut, “Kalıcı olarak kısırlaştırma kampanyası ve kırsaldaki üretimin durdurulması, çok büyük sahiplendirme kampanyasıyla çözülür. Çeteleşmiş alfa köpeklerin güvenli bölgelerle gönüllülerle işbirliği içinde alınması gerekiyor. Kırsalda devam eden köpek üretiminin derhal durdurulması önemli. Merdivenaltı üretimin de durdurulması gerekli. Gönüllülerle işbirliği içinde geniş çaplı ve sürekli kısırlaştırma kampanyası ile birlikte sahiplendirme kampanyası ile sorun çözülür.” dedi.

Tasarı çıkmadan tartışıldı, ‘Uyutulacak’ dendi… Sokak hayvanları için çözümü AKP’li vekil Müşerref Pervin Tuba Odatv’ye anlattı… Hukukçu ve STK’ler ne dediGüncel

DÜNYADA NELER YAPILIYOR

Toplumda büyük bir tepki ile karşılanan sokak hayvanlarını “uyutma” tasarısı tartışmaları önümüzdeki günlerde daha da büyüyecek gibi dururken “diğer ülkeler bu sorunla nasıl baş ediyor” sorusu da merak ediliyor.

İNGİLTERE

Sokak hayvanlarıyla ilgili olarak yapılması planlanan düzenlemede gündeme gelen İngiltere modeli, her belediyenin, barınaklarındaki kapasite kadar köpeğin fotoğrafını çekerek internet sitesinde sahiplendirme ilanı yayınlamasını kapsıyor.

Buna göre her bir köpeğin sahiplenilmesi için 30 gün boyunca bekleniyor. 30 gün sonunda sahiplenilmeyen köpek uyutuluyor.

BİRLEŞİK KRALLIK

Türkiye’nin kendine yol haritası belirlerken seçtiği Birleşik Krallık’ta başıboş köpeklere yönelik zorunlu mikro çip takma ve sıkı raporlama gereklilikleri benimseniyor. Ancak ne yazık ki sokak köpekleri bir hafta içerisinde sahiplerine kavuşturulamazsa veya sahiplendirilemezse ötenazi düşünülüyor. Birleşik Krallık’ta günde ortalama 21 köpeğe ötenazi yapılıyor.

ÇİN

Çin’de başıboş kediler için sunulan çözüm geçtiğimiz aylarda dünya basınına da yansımıştı. Şubat ayında Washington Post’un haberinde “kediler için dünyadaki en mutlu yer” olarak nitelendirilen Kedi Adası’nda sokak hayvanlarına özel oyun bölümleri ve beslenme alanları yer alıyor.

RUSYA

Rusya parlamentosu da köpeklerin yakalanmasını, kısırlaştırılmasını, aşılanmasını ve serbest bırakılmasını gerektiren daha insani politikalar getiren yeni bir yasayı geçirene kadar bu bölgede başıboş hayvanların itlaf edilmesi yıllardır yaygın bir uygulama.

İSPANYA

İspanya’da ise çoğunlukla kolluk kuvvetleri tarafından seferber edilen ekipler, başıboş hayvanları topluyor ve onların karantina, aşılama ve kısırlaştırma da dahil olmak üzere uygun bakımı almalarını sağlıyor.

ALMANYA

10 milyondan fazla evcil hayvana sahip olan Almanya, köpek sahiplik vergisi ve agresif ırklara yönelik özel düzenlemeler getiriyor. Sahipsiz hayvanlar veya kaybolan evcil hayvanların sahipleri bulunamazsa altı ay boyunca mikroçipleri ve barınakları kontrol eden yetkililere bildiriliyor. Ve yasa da ciddi hastalıklar dışında ötenaziyi yasaklıyor.

Bu kadar da olmaz dedirten katliam… Hayırsızada sürgünü… 80 bin köpeği öldürdülerGüncel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir